2010-05-07

Yksityinen rasismi?

Eräs kanavatuttuni juuri mainitsi siitä kuinka MILF Kata Kärkkäinen edelleen on. Hyvää comebackiä etsiessäni tuli ekana mieleen Rakel Liekki, joten haeskelin siihen liittyvää juttua ja kuvaa sitten. Tuota kautta törmäsin Liekin ensimmäiseen kolumniin Demarille, jossa hän kritisoi Viivi Avellanin kommentteja siitä kuinka "mokkakikkeli" ei ole hänen mieleensä. Arvio oli, että kommentti on rasistinen.

Noin kielenkäytöltään se varmasti onkin sitä. Mutta kun olen joskus aiemminkin törmännyt kohuun enkä ole saanut sitä sitten kai oikein mietittyä loppuun, rupesin ajattelemaan... Jos yksilö on sitä mieltä, ettei halua harrastaa seksiä erivärisen kanssa, onko se automaattisesti pahaa ja tuomittavaa rasismia?

Tuo on hankala kysymys. Se on kaikille selvää, että poliittisesti värillä ei ole väliä. Sekin on selvää, että on epäsopivaa kannattaa poliittisia aatteita joille värillä on väliä. Ja niin taitaa olla sekin, jopa meikäläiselle äärivapausaatteen kannattajalle, että vaikka yksityinen kaupanomistaja saisi taatusti kieltää vääränvärisiä tulemasta sisälle kauppaansa, kyseessä olisi niin juntti teko että seuraavan kaupan omistajan luultavasti tulisi moraalisista syistä boikotoida ensimmäisen kaupan omistajaa, ihan vain tuosta hyvästä. Kaikki tuo on hirvittävän yksinkertaista, ja sivistynyttä, ja kaikkea sitä, kunnes mennään niihin asioihin jotka tunnustetaan yleisesti ottaen mielipide-, maku- ja yksityisasioiksi.

Eli siis vaikka seksiin: jos en tosiaan halua sitä mokkakikkeliä, olenko automaattisesti paha rasisti? Libertaarin vastaus on tietty tosi yksinkertainen: se on yksityisasia, eli sama mitä haluat. Paitsi että hieman sivistyneempi libertaarikin joutuu sitten palaamaan täsmälleen takaisin siihen moraaliseen kysymykseen: vaikka poliittisesti ehkä onkin aivan sama, onko se yksityisesti ajatellen oikein? Olenko itse hyvä ja moraalinen ihminen, jos ajattelen noin, tai en ajattele?

Tuo kysymys on todella äärimmäisen häiritsevä ja tahmainen; a can of worms, sanoisi anglosaksi, etenkin jollei halua ajatella asiaa pidemmälle. Meinaan kamalan selväähän se on, että jos noin ajattelee, on selvästi ongelman eikä ratkaisun puolella. Jos karsastaa mustaa, kyllä se heijastuu tavalla tai toisella ympäristöönkin. Libertaari pääsee tässä vielä helpolla, kun takana on aina ajatus jakamattomista, kokonaisista, poliittisista oikeuksista. Ne karsivat selvimmän syrjinnän toki pois. Mutta eivät kyllä todellakaan yksityistä. Ja heti kun kuvaan tuodaan vaikkapa demokratia, niin se sitten vain on että tuollainen asenne johtaa huonoon politiikkaankin.

Eli siis pitäisikö tummasta tykätä aiheesta riippumatta? Siksi että vaihtoehto aiheuttaisi yhteisöllisiä ongelmia? Toiselta kantilta tuo menee suttuiseksi koska meillä tosiaan on aiheita -- kuten sänkykaverien valinta -- jotka me tajuamme selvästi yksityisiksi. Tuskin voidaan edellyttää, että sen mustan miehen tulisi ihan vain tasa-arvoperustein olla kaikkien mieleen yhtä hyvännäköinen. Vai voidaanko, kun tuohan tietysti on jo sinänsä rasismia, ja vieläpä sillä syvimmällä mahdollisella, seksuaalisella tasolla? Sellaisella joka motivoi ihmistä yli lähes kaiken muun. Jos joku ajattelee noin, seuraava haaste olisi perustella mikseivät ikä, terveydentila (ml. raittiustila), rahallinen asema, rikostausta tai tuhannet muut täysin arkipäiväiset parinvalintaan vaikuttavat tekijät saisikaan oikeastaan vaikuttaa. "Jaa ettei tyttöä pappa kiinnosta? Ikärasisti on, ei kelpaa kunnialliseen yhteiskuntaan."

Yleensä osaan päättää moraaliset kiistakysymykset melko siististi omalta kohdaltani. Tässä en täysin. Epäilen, että periaate jolla tällaiset ratkaistaan on jollain tavalla tekemisissä sen kanssa kuinka välineellisesti toisia joutuu kohtelemaan tietyssä täsmällisessä tilanteessa, ja kuinka julkisesti, eli siis kuinka suurissa yhteisöissä/ihmisjoukoissa. Ei siis ehkä ole oikein syrjiä mustaa kaupassa, kun se on julkista, puolianonyymia ja henkilökohtaisesta hyvinvoinnista pitkälti erotettavaa toimintaa. Seksi taas on päinvastaista. Mutta tässä kohtaa silti jää niin järjettömän leveä harmaa alue, sekä huonot perusteet niin mustalle kuin valkoisellekin sen sivuilla, että kysymys ei tainnut oikein vielä ratketa noin yksinkertaisin perustein.

Tätä tullaan vielä miettimään pitkät pätkät. Enkä edes vielä mennyt siihen, saisiko niitä söpöjä japskityttöjä päin vastoin suosia...

No comments:

Post a Comment