2010-11-26

Tärkein pirateemani

Olen tässä jo jonkusen kuukauden joutunut miettimään, mikä piraattiaatteessa itse asiassa on itselleni tärkeintä. Kaikki on tuntunut tärkeältä aika samassa mitassa, ja jotenkin lähes kaikessa olen myös todennut, että muutkin ovat oikein hyvin ajan tasalla aiheessa. Välittävät jopa yhtä paljon. Nyt kuitenkin löysin sen yhden kohdan mikä herättää erityisen isoja tunteita, ja josta taatusti tiedän enemmän kuin moni, usein nuorempi, piraatti.

Homman nimi on tieteellisen tiedon avoimuus. Kyllä, siitä on kohta ohjelmassa, mutta harvempi välittää siitä aivan niin paljon kuin itse välitän tai tietää siitä niin paljon. Myös paljon yli pelkkien tekijänoikeuskysymysten: tieteen avoimuus ei ole kysymys josta selvitään sillä että julkisesti rahoitetut tutkimukset ovat vapaasti saatavilla. Vaikka tämä onkin tosi iso kysymys jo sinänsä. Ei, tässä vaaditaan aivan toisentasoista ja kokonaisvaltaisempaa muutosta tieteentekijöiden, kustantajien, rahoittajien ja monen muunkin tahon kannustimiin.

Lähtien nyt vaikkapa siitä, että jos julkinen taho koskaan tukee mitään tutkimusta pennilläkään, ei pelkästään sen tulosten tulisi olla vapaasti saatavilla. Myös lähtöaineiston tulisi olla. Se nimittäin on tieteen jatkuvan kehityksen, testattavuuden ja uskottavuudenkin kannalta paljon merkityksellisempää kuin yksi tutkimusraportti siellä tai toinen täällä. Eikä tämä kama tähän lopu, ei sitten niin yhtään.

No comments:

Post a Comment