2011-09-11

9/11-salaliitto

Moni lähipiirissäni on kova skeptikko valtion suhteen ja haluaa nähdä siinä siis kaiken pahan mitä maailmassa on. Niin minäkin osittain. Mutta järki, keskustelun säännöt ja suorastaan rationaalisen ajattelun perusperiaatteet estävät minua lähtemästä mukaan salaliittoteorioihin.

Tuon takia tulkitsen itse WTC-tapauksen kymmenvuosipäivänäänkin vielä niin, että muutama terroristi lensi pari isoa lentokonetta pariin korkeaan rakennukseen. Kuvat, taloudellinen tappio ja äkillinen uhriluku olivat hyvin tehokkaita terroristin näkökulmasta. Mutta eivät sinänsä mitään uutta tai ihmeellistä terrorin kokonaismaastossa, tai varsinkaan kuolleisuuden. Eikä valtio tässä minusta edelleenkään ole tehnyt mitään muuta kuin mitä se yleensäkin tekee.

Toisin sanoen hyvin vähän hyvää, kovin hitaasti, ja aivan takuuvarman, ennustettavan, byrokraattisen tyhmästi ja suljetusti ja kaikin muikin päin päin vittua. Juuri niin tyhmästi, että osoittaa siinä samalla olevansa täysin kyvytön edes mihinkään salaliittoon tai laajempaan peittelyyn.

Minun kuvani libertaarina valtiosta ei ole että se on pahantahtoinen. Varsinkaan Suomen valtio, mutta ei taatusti jenkkivaltiokaan. Se vain on kamalan kyvytön, hidas, tyhmä ja populistinen. Ei se ole ongelma siksi että se haluaisi pahaa kansalaisilleen. Ei, se on ongelma koska parhaasta tahdostaankaan huolimatta se ei pysty edes tämän parempaan. Silloin se on ongelma joka pitäisi ratkaista, ei vihollinen jota vastaan sotia.

Kuka tahansa joka on hieman seurannut viimeisten kymmenen vuoden menoa minusta on järkiperustein väkisin samaa mieltä. Ihan lähtien siitä näkyvimmästä vasteesta 9/11 jälkeen: aivan varmasti Department of Homeland Securityn ja sen näkyvimpänä osana Transport Security Administrationin luonti olivat yrityksiä tehdä jotain hyvää—mutta byrokraatin yrityksiä jotka ensimmäisistä päivistä asti ennustettiin jo tuhoontuomituiksi.

Kuten niin monta muutakin "authorityä" ja "virastoa". Nuo, eivätkä mitkään muutkaan virastot, peittele mitään salaliittoja. Kaikki mitä niiden toimista on kuplinut pintaan on pahimmillaankin sitä, että peitellään omaa inkompetenssia. Eli noinkohan olisi aika ottaa hiukka oppia tuostakin lähihistoriasta: byrokratia pois, niin päästään *ehkä* vihdoin itse asiaan, *eikä* tarvitse elätellä niin paljon salaliittoteoriaa kun ei ole niin paljon inkompetenssia peiteltävänä joka syöttää sitä?

No comments:

Post a Comment