2017-03-22

Kone jota kaupasta ei saa

Aina silloin tällöin tulee mieleen kone jonka haluaisin, mutta jota ei vaan nettikaupasta löydy. Tällä kertaa ohjelmoitavissa oleva kotikompura.

Pohjustus-perustelu

Vähän aika sitten sikailin oikein kunnolla äänentoistollani. Taas. Enkä taaskaan tajunnut kuinka lujaa revitin. Selvittyäni tuosta hommasta jäi aika ikävä maku omaankin suuhun. Enhän haluaisi tulla häädetyksi talostani ihan vain kun en haltsaa kuinka kovaa kulloinkin soitan musiikkia.

Tällaisiin ongelmiin pitäisi olla olemassa koneellinen ratkaisu. Tiedän jopa täysin millainen se olisi, mutta enpä hetimiten löytänyt sitä Verkkokaupasta tai Amazonista. Niinpä varmaankin jonkun ääninörtin tulisi rakentaa se. Niinqu nyt.

Ratkaisuaihio

Tällaiset ongelmat menisivät pois saman tien jos kaikilla ois kotona älykäs kompressori-limitteri. Sellainen joka yksinkertaisesti leikkaa kaiken revittelyn yhteisöllisesti sallitulle tasolle. Päivällä kovemmalle, ja yöllä hiljemmalle. Niin että vehje itse pitää huolta ajastuksesta sekä leikkurin yksityiskohdista.

Kätevimmin tuo menisi nettilaitteena jossa on biljardi HDMI-sisääntuloa ja yksi ulostulo. Joka itse hakee aikansa NTP-palvelimilta. Vuorottelee minimissään kahta kompressori-limitterin asetusta kalenterin mukaan. Ehkä yliajonappi sitä varten kun kerran pidetään bileet, muttei kamalasti muuta. Muuten vain supistetaan äänentoisto minimihäslingillä tasolle, joka on lain ja naapurin sallimaa, yöllä ja päivällä erikseen.

Toteutuksen yksityiskohtia

Tietysti tämän homman voisi toteuttaa typerästi. Mutta kun se kerran toteutetaan edes typerästi, totta kai hommaan kuuluu myös kunnon feature creep.

Eli ensinkin noissa kahdessa eri asetuksessa pitäisi olla alla täysi, erillinen ekvalisaattori. Sitä varten että voitaisiin optimoida homma lainsäätäjän erillisiin vastekäyriin yöllä ja päivällä.

Sitten oikeastaan pitäisi olla yötä varten jotain dynaamista kamaa ja ehkä vähän säröäkin, että saadaan bassot kuulumaan hiljaa kunnolla. Se juttu josta aikanaan puhuttiin staattisena analogifiltterinä toteutettuna loudnessina, mutta nyt toteutettuna älykkäämmin, monimutkaisemmin, ja dynaamisesti.

Tietenkin luultavasti koko homma niin että se sitten olisi multiband-limiter myös. Niin että kun olet kerran säätänyt vahvarisi sopivalle tasolle, kaikki rajan alta menee kuhunkin vuorokaudenaikaan läpi, mutta kaikilla kaistoilla se mikä menee yli säädetyn päästörajan, leikataan. Niin että olisi mahdollista virittää naapureista kuunnellen se absoluuttinen maksimi mitä voit kulloinkin revittää, kaista kaistalta, etkä koskaan menisi maksimin yli mihinkään suuntaan. Missään huoneistogeometriassa.

Ekspanderipuoli ois luonnollinen osa tuota myös, eritoten yöaikaaan; niin ois exciter-jututkin.

Plus tietysti tommoseen vehkeeseen sitten vois virittää vaikka mitä kivaa karkkia lisäksi, kun se välttämättä jo olisi aika yleinen monikaistadynamiikkaprosessori…

Mikseipä jo huomenna?

Kun kerran törmäät siihen ongelmaan että naapurit valittaa sulle sun revityksestä, vahingossa, tämmösen laatikon ajatus on aika no-brainer. Sen toteutus ei edes ois järin kallista nykytekniikalla. Jo 6xHDMI sisään ja yks ulos, uusimmalla monikanavatekniikalla, hoitais suunnilleen kaikki naapuri- ja kotiteatteriongelmat pois. Enkä mä oikein usko että hyvin toteutettuna moinen laatikko edes maksais kun jotain pari kybää. Varmasti vielä vähemmän jos se tuotteistettais piiri- sekä algoritmitasolla, niin että se voitaisiin sisällyttää jokaiseen kotiteatterivahvistimeen integraalisena osanaan.

And yet, noita ei oikein näy missään. Miksei? Kun mä meinaan vähän luulen että oikein toteutettuna tommonen laatikko vois myydä kun häkä. Pahimmillaan jopa tulla lakisääteisesti vaadituksi kaikille joilla on kerrostalossa yhtään isompi äänentoisto…

No comments:

Post a Comment