2018-12-28

Kummallisia modulaatioita ja muita radioajatuksia, osa 3: köyhän antenni

Antennit. Ne ei mahdu mihinkään, varsinkaan rapajuopon tuetun asumisen kerrostalossa, jossa vuokraisäntä on kaupunki. Ne ei niinqu paljon neuvottele mistään siirtolinjoista tai varauksista kattotilaan. Sulla on sun dunkkuyksiö, ja se siitä. Vieressä on korkeampi kerrostalo joka puolella, eikä ikkunastakaan saa ripustaa mitään, jottei häirittäisi muutenkin vittuuntuneita naapureita. Mistä siis löytää antenni?

Talo voi olla antenni

Tulipa tässä mieleen, että onhan nää betonitalot kuitenkin raudoitettu jotta ne pysyvät kasassa. Luultavasti jopa niin, että raudat ennemmin tai myöhemmin, pystyyn tai vaakaan, on sidottu toisiinsa. Toisin sanoen aika ison osan ainakin tästä betonilaatasta pitäisi olla sisäisesti johtavaa.

Ei tuokaan hyvää lupaa. Mulla ei ole juurikaan mahdollisuuksia ärsyttää edes ideaalista hilaa raudoituksissa omasta kämpästäni, noin prima facie. Mutta… Mä vähän luulen että pitäis silti joskus mitata mitkä tän mahdollisuudet on. Kattoa mitä tapahtuu jos mä viillän mun muovimaton auki, ja poraan rautoihin asti. Ylipäänsä poraan katosta ja seinistäkin niihin. Koska toi ei sinänsä ole kiellettyä missään laissa, säännössä tai sopimuksessa.

Sitten kun noin tekisi, voisi mitata "talon taajuusvasteen". Mahdolliset epälineaarisuudet ruostuneissa liitoksissa, korjattaviksi Volterra-ytimillä DSP:ssä. Ei se impedanssikäyräkään niin vaikea olisi. Ja jos frendit "vähän" auttais, radiaatioresistenssikään ei ois niin kauhean vaikea päätellä, kera suhteellisten etämittauksien.

Kas kun, hihihih, "kukaan ei odota suomalaista radioamatööriä; varsinkaan kukaan ei ymmärrä miten radio toimii". Se jujuhan on siinä että radiotaajuuksilla kaikki yhtäkkiä poikkeaa raudoituksen edustamasta yleisestä oikosulusta. Se raudoitus voipi jopa johtaa koko talon resonanssiin, niin että käsillä on tietyillä taajuuksilla käypä antenni.

Röyhkeintä tietysti olisi että käytetään koko taloa monopoliantennina jollain VLF-kaistalla. Onhan se tietysti hyvin maadoitettu alapäästään, mutta myös niin korkea että yläpää on erikseen. Varsinkin rakenteensa puolesta, joka ei ole ollenkaan suora johdin vaan raudoituksen rakenteesta johtuen lähempänä epätäydellistä 3D-siirtolinjaa/metamateriaalia.

Mutta katotaas. Mitataan ennen kuin nuolaistaan. Tähän tarttis jonkun jolla on vehkeet, tyyliin laajakaistainen, voimallinen lähetin, erillinen vastaanotin, ja vähintään kaksi- (mieluiten neljä-) -kaistainen oskilloskooppi, mahdollisimman laajalla kaistavälillä.

Noinkohan Hilti lahjottais poran, terän sekä asenteen?

No comments:

Post a Comment