2010-12-29

Pari lisäystä vaaliagendaani

Tuli jälleen mieleen pari juttua jotka olisivat tosi piraolennaisia, ja toteutettavissa jopa pelkällä säädöksellä, yhden vaalikauden aikana. Nimittäin:

1) Sähköisten allekirjoitusten käypä varmennus voitaisiin helposti laajentaa luottamusverkkoihin pelkän julkisavaininfrastruktuurin lisäksi, täysin muuttamatta lakia. Vain todeten säädöksellä, että tietynmuotoinen luottamusverkko riittävän vahvalla salauksella riittää digitaaliseksi varmenteeksi. Tämä mahdollistaisi sähköisen asioinnin paljon alhaisemmin kuluin kuin nykyinen systeemi, vaarantamatta millään tavalla allekirjoituksen luotettavuutta. Itse asiassa jopa vahventaen sitä, koska allekirjoittajina ja sitä kautta oikeudessa todistajina olisi useampia tahoja kuin vain yksi viranomaistaho -- joka tosiaan hyväksyy näitä sertifikaatteja puhtaasti katsomalla henkilötodistukseen tai vastaavaan, yhteen, väärennettävissä olevaan asiakirjaan. Täysin tuntematta sitä jota ollaan sertifioimassa.

2) Ympäristöveroja ei tule asettaa lopputuotteille, vaan puhtaasti alkutuotannon haittaa aiheuttaville päästöille tai muille ulkoishaitoille. Ei siis juusto- tai lihaveroa, vaan hiilidioksidi ja/tai metaanivero karjankasvatukselle. Jos muita ympäristö- tai terveysveroja halutaan asettaa, ne tulee asettaa täysin erikseen. Tuo vaatisi juuston kohdalla että loppukäyttäjä piereskelee tavallista enemmän metaania suhteessa hengittämäänsä hiilidioksidiin ensin, ja sitten erityistä kansanterveydellistä perustetta sille että juuri juusto ja liha aiheuttavat loppukulutuspäässä erityisiä terveysongelmia. Aivan vähintäänkin sitä, että nuo ongelmat on varjohinnoiteltu käypään taloustieteeseen vedoten.

3) Vaikka suurin osa kansasta ja poliitikoista näyttää yhtäkkiä tykkäävän kovasti paheveroista, se ei ole käypä peruste nostaa niitä. Siis viinan, tupakan, makeisten ja virvoitusjuomien. Kukin noista pitäisi erikseen käsitellä järkiperäisesti, ja kun nyt kuitenkin hyvinvointivaltiossa olemme ja elämme, tuollaisten veronmuutosten tulovaikutus tulisi myös ottaa huomioon. Näin sanon siksi, että suurin osa varoistani menee juurikin viinaan, tupakkaan ja virvoitusjuomiin. On täydellisen epätasa-arvoista ja epäreilua että valtiontaloutta korjataan noin selvästi minuun kohdistuvilla veronkorotuksilla. Ei nyt vain ole oikein differentiaalisesti köyhdyttää meikäläistä, kokonaistalouden korjaamiseksi.

No comments:

Post a Comment