2010-12-31

Viharikos?

Mikähän tuo "viharikos" taas onkaan, oikeustieteellisesti? Onko se oikeasti perusteltu rikostyyppi? En nyt ole ihan varma siitä.

Noin periaatteessa "viha" on ollut koventamisperuste meidän rikoslainsäädännössämme pitkän aikaa. Nyt siitä ollaan tekemässä erillistä rikostyyppiä, joka kohdistuu tiettyyn listaan erityisiä ryhmiä joita oletettavasti "vihataan" enemmän kuin muita. Naisia, homoja ja väärinuskovia. Mielestäni järkevän lainsäädännön ei kuitenkaan pitäisi suojata erityisesti juuri näitä ryhmiä. Ehkei erityisesti edes ketään. Itse kun kannatan täysimittaista laillista tasa-arvoa, ryhmistä riippumatta.

Voisin juuri ja juuri ymmärtää, että meidän lainsäädäntöömme lisättäisiin pykälä joka kieltää johonkin selvästi identifioituun pienryhmään kohdistuvan uhkailun, pelottelutarkoituksessa, ja toistuvan väkivallan kautta todistetusti niin että ryhmän jäsenillä on myös oikeasti syy pelätä tuollaista terroria. Vaan se pykälähän sitten lisättiin jo kun alettiin puhua terrorista, eikös?

Tai sitten jokin pykälä joka puhuu vain ryhmän tasolla laittomasta uhkauksesta, kiristyksestä, kunnianloukkauksesta, mistä vain. Erillisenä siitä mitä yksilöön kohdistui. Vaan siinähän meillä on sitten jo apuna auttamispykälät ja salaliitotkin kai. (Jollei jälkimmäinen, se kyllä pitäisi säätää. Mutta erillisenä seksistä ynnä muusta.)

Kun meillä sitten on jo esimerkiksi yhteisöllisinä rikostyyppeinä olemassa yhdistymisvapauden loukkaus, kiihottaminen kansanryhmää vastaan, sekä peräti yllytys joukkotuhontaan, mitä muuta me oikeasti tarvitsemme? Ajatusrikoksen?

Siltä tämä nykyinen touhu näyttää. Ajatusrikokselta. Ja "yhdistymisrikokselta syynä väärä poliittinen mielentila." "Epämiellyttävän ajatusmaailman edistämis- ja linkittämisrikokselta."

Itse olen aivan toisella puolella tätä maahanmuutto ja islamismikeskustelua joka suhteessa, kuten olen moneen kertaan jo sanonut julkikin. Olen täysin avoimen maahanmuuton kannalla, islamisti tahi ei. Vaan pidän silti hyvin vääränä, että mielipiteenilmaisua (väärääkin) yritetään jotenkin rajoittaa, yleisen kukkahattutätiajatusmaailman perusteella. Ja juuri niin tässä on tapahtumassa: aiemmin idiootit ehkä rajoittivat islamilaista ajatusmaailmaa, nyt ollaan rajoittamassa mielipiteenilmaisua ja sosiaalista järjestymistä islamin haitallisia puolia vastaan.

Kumpikaan ei ole oikein, eikä länsimaisen perustuslaillisen liberaalidemokratian arvojen mukaista.

No comments:

Post a Comment