2011-01-26

Rangaistuksista ja syyntakeettomuuksista

Tuli tässä taas mieleen, että oikeusjärjestelmässämme voisi olla aika iso aukko. Nimittäin syyntakeettomana hoitoon tuomittujen asema.

Jenkkisarjoista helposti tulee se kuva, että syyntakeeton pääse oikeustalosta suoraan kotiin. Omaishoitoon tai jopa täysin vapaaksi omalle jalalle. Meillä homma kuitenkin menee toisin: jos olet syyntakeeton, päädyt lähes poikkeuksetta tahdonvastaiseen hoitoon. Sille ei ole mitään yläaikarajaa, eivätkä tavalliset armahdusprosessit päde siihen samalla tavalla kuin edes elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi, juuri kukaan ei valvo näitä "hoitoja"/rangaistuksia. Vai oletko itse koskaan lehdistössä nähnyt tästä aiheesta mitään ajankohtaista ja/tai tarkempaa?

Olisi siis kiva nähdä 24/7/365 luottamuksellinen kameraotos jokaisesta maamme hulluna talteenotetusta. Riippumattoman journalistin valitsemaa ja riippumattoman psykin arvioimaa, lähtöaineistona joko vankilapsykiatrinen populaatiomme.

Olen lähestulkoon täysin varma, että jos tällaiseen harjoitukseen lähdettäisiin, yhtäkkiä laitoksistamme vapautuisi suuri määrä rikkinäisiä ihmisiä. Ei siksi, että laitoksissa olisi tarkoituksella tuhottu yksilöitä, tai kidutettu heitä eristyksellä. Vaan siksi että valvonnan puutteessa ja täysin huomaamatta muutenkin on tuhottu yksilöitä, sekä kidutettu heitä eristyksellä.

No comments:

Post a Comment