2020-03-17

Koronaviruksen paras torjunta, saippuoilla

Koronaviruksen paras torjunta luottaa saippuoihin tai muihin surfaktantteihin. Ei käsidesiin. Saippuat tappavat viruksen, repien tehokkaasti sen rasvaista ulkokuorta. Alkoholipohjaiset käsidesit repivät tuota ulkokuorta huomattavasti tehottomammin, koska alkoholit eivät ole yhtä tehokkaita ambipolaareja. Ne ja monet muut yhdisteet voivat olla hyödyllisiä vaikkapa tappamaan viruksen genomin, eli niitä on hyödyllistä käyttää ohella jos niitä on kätevästi saatavilla, mutta ennen kuin viruksen kuori on tapettu, muulla ei ole väliä. Tavallinen saippua tekee tuon, ja tekee sen niin täydellisesti ettei viruksesta ole juuri mitään hyödyllistä jäljellä sen jälkeen.

Saippuaa ei siis suositella ensisijaiseksi ehkäisykeinoksi vain jostain kehitysmaapäättelyistä, vaan siksi että sen oma biologinen aktiivisuus eritoten koronavirusta vastaan on huippuluokkaa.

käsienpesuohjeet
  • Aloita millä vain saippuoivalla aineella. Kaikki fairyt, nestesaippuat, pyykkiaineet ja muut käyvät aivan hyvin. (Eritoten jos aineslista sanoo jotain tyyliin "sodium laureth sulfate", se on ihan riittävää saippuaa tähän.) Tehokkain ja hellin tosin käsille olisi perinteinen palasaippua.
  • Ota riittävästi saippuaa käsiin jotta se menee pieninpiinkin rakoihin vaikkapa sormien välissä ja kynsien alla. Laita se kaikkiin noihin paikkoihin, ja vaahdota sitä kun teet niin. Levitä se myös hieman ranteesta ylöspäin samalla.
  • Anna saippuavaahdon vaikuttaa 20 sekuntia ennen kuin peset sen pois. Silloin se tappaa viruksen, sen sijaan että vain pesisi sen pois.
  • Huuhdo saippua käsistä tavalliseen tapaan, lämpimällä vedellä. Varo etteivät hihat tai muut vaatteiden osat tartuta uudelleen.
  • Heristä kädet kuiviksi. Jos kertakäyttöisiä, kuivia paperipyyhkeitä on saatavilla niin, että muut eivät ole varmasti päässeet käpälöimään niitä, ja ne ovat täysin kuivia, kuivaa kädet niillä. Jos paperipyyhkeitä ei ole, älä kuivaa käsiä yhteisiin pyyhkeisiin tai vaatteisiisi, vaan anna niiden kuivua itsekseen ilmassa. Muuten on riski että virus palaa heti pesun jälkeen käsiin pinnoilta ja vaatteista.
    • Oman kodin omaan pyyhkeeseen sopii kuivata. Silloinkin olisi parempi että kullakin kodissa asuvalla olisi oma pyyhkeensä.
    • Tavallinen konepesu riittää puhdistamaan pyyhkeet koronaviruksesta, pesuaineen saippuoiden tähden. Korkeampi pesulämpötila voi auttaa prosessia, mutta sen lisähyödystä ei ole tässä erityistä näyttöä.
  • Säännöllinen vaatteidenpesu on osa hyvää saippuahygieniaa myös.
  • Jos on syytä olettaa että tavaroihin, pinnoille, sen sellaisille on voinut päätyä koronaa, puhdistus nimenomaan saippualla kuten vaikkapa tiskiaineella on tehokkainta. 20 sekunnin sääntö pätee tässäkin. Lisäksi voi olla hyödyllistä ettei saippuaa huuhdota aivan viimeiseen asti pois, koska ohut saippuakalvo esineiden pinnalla ehkäisee viruksen tartuttavuutta myöhemminkin. Näin varsinkin wc-tiloissa, esimerkiksi hanojen, ovenkahvojen ja vastaavien kanssa, joihin ihmiset vakituiseen koskevat.

No comments:

Post a Comment