2020-03-15

Terveysneuvonnasta koronaepidemian aikaan

Tuli mieleen, että pistohuumeita käyttävien terveysneuvonta/neulanvaihto, jossa olen tässä vuoden verran puuhaillut vertais-/vapaaehtoispohjalta, saattaisi luonteensa puolesta kärsiä pahastikin koronavirusepidemiaan (SARS-CoV-2/COVID-19) liittyvästä kansanterveystoiminnasta. Sen sijaan että valittelisin ja vetoaisin, ajattelin antaa ehdotuksia sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehelle. Alla on olennainen osa postista, ja lisäilen perään sitä mukaa kuin tulee mieleen.

terveysneuvontapalveluista koronaepidemian aikana

Hei. Teen vapaaehtois-/vertaistyötä terveysneuvontapisteessä, eli siis neulanvaihdossa (Kontulan Symppis lienee maan toiseksi suurin vaihtopiste). Aloin vinkkelistäni ajatella mitä koronavirusepidemia voisi merkitä tuolle terveydenhuollon osalle, ja pelkään että se voisi olla uhattuna: huumeidenkäyttäjät ovat tässäkin riskiryhmä, koska perusterveys ja asumistilanne on usein heikko, piirit ovat pienet niin että epidemiologia on koronankin kanssa huumeidenkäyttäjää vastaan, ja sitten jatkuva ravaaminen neulanvaihtoon, siihen usein yhdistettyyn päivätoimintaan, tai vaikkapa päivittäistä korvaushoitolääkettä hakemaan, altistavat ilmeisellä tavalla tartunnalle.

Siksi tuli mieleen, että ehkäpä STM:n tulisi antaa tässäkin suhteessa ohjeistusta kentälle. Niin ettei terveysneuvontapisteitä vahingossa alettaisi suoranaisesti sulkea, vaan että niiden toiminta tilapäisesti ottaisi epidemian oloihin sopivat toimintamuodot. Listaan alle muutamia ajatuksia siitä, millaisia muutokset/ohjeet minusta kenties voisivat olla:

  • Päivä- ja muu oheistoiminta luultavasti tulisi rajoittaa kodittomiin asiakkaisiin tai katkaista kokonaan, koska hengaaminen yhdessä tietysti on epidemiologinen riski. Neulanvaihtoa taas ei saisi vaarantaa, koska kohta käsissä on muuten HepC-, HIV- ja bakteeri-infektiopiikkipiikki, joilla on näissä oloissa paitsi pitkän aikavälin isot kustannukset, viimeisellä myös terveydenhuoltoa lyhyellä aikavälillä kuormittava vaikutus, jota tässä vähiten kaivataan.
  • Normaalitilanteessa vaihdettavat ja annettavat neulamäärät ovat rajattuja, jotta porukka nimenomaan saadaan palaamaan kontaktiin. Nyt haluttaisiin juuri päinvastaista, eli että jengi pysyy mahdollisimman kaukana vaihtopisteistä. Kerralla annettavien välinemäärien tulisi siis pikemminkin kasvaa, sen sijaan että jakelu loppuisi. Sadan setit kuulostavat minusta järkevältä minimiltä.
  • Käyttövälineet tulisi pakata valmiiksi, sen sijaan että ne kerätään pyynnöstä. Tuolla tavalla kontakti asiakaspalvelijan ja käyttäjän välillä minimoituu, ja vaihtopisteessä vietetty aika lyhenee -- eli taas juuri toisin päin kuin normaalisti halutaan. Asiakaspalvelija ei silloin niin helposti muodostu epidemiologiseksi kuumaksi pisteeksi.
  • Pakkaajan tulisi erota asiakaspalvelijasta ja pakkaamisen tulisi tapahtua eri tilassa kuin värkkien haku. Pakkauksia ei tulisi ojentaa käyttäjälle vaan antaa ottaa valmis pussi itse. Tuolla tavalla minimoidaan tartuntatie pakkaajan kautta, joka kuitenkin joutuu käsittelemään kaikkien saamia välineitä.
  • Epäilemättä työntekijöiden lämpö pitäisi mitata töihintullessa, ja passittaa kuumeiset kotiin ennen kuin värkkeihin kosketaan.
  • Mahdollisuuksien mukaan vaihtotoiminta tulisi hajauttaa, jotta kontakti käyttäjien välillä neulanvaihdon kautta minimoituu. Tämä olisi muutenkin jossain määrin toivottavaa, mutta normaalioloissa päivätoiminnan, matalan kynnyksen palveluiden yms. toteuttaminen vaatii tiettyjä skaalaetuja. Tässä tilanteessa skaala taas nimenomaan puhuu hajauttamisen puolesta. Yksi malli jota Helsingissä on kaikessa hiljaisuudessa eräs taho vähän kokeillutkin on se, että tuetun asumisen asumispalveluyksiköstä tarjotaan välineitä myös ulkopuolisille. Samoin, kaltaisteni vertaisten/supervaihtajien käyttäminen hyväksi on jo totuttua toimintaa, joka on tässä tilanteessa erityisen tehokasta.
  • Asiakaspalvelijan tulisi luultavasti erityisesti suojautua, ainakin epidemian pahentuessa. Tunnittaiset käsidesit ja maskit ja kaikki se.
  • Ihon desinfiointilappuja tulisi varautua toimittamaan yli normaalin tarpeen, ja mahdollisesti tavallista isommassa formaatissa. Nehän ovat kuitenkin myös käyttäjän käsidesi. Jos päivätoimintaa jatketaan, epäilemättä jossain vaiheessa asiakkaillekin pitäisi ehkä jakaa hengityssuojaimia; muuten tuo olisi overkilliä.
  • Osassa terveysneuvontapisteistä (meilläkin) on mahdollisuus pika-CRP-arvon ottamiseen. Tuota mahdollisuutta tulisi ehkä käyttää hyväksi, koska virustartunnathan eivät yleensä CRP:tä juuri kohota, niin että tuo voi toimia pikaisena tapana seuloa käyttäjillä yleiset bakteeri-infektiot pois kuormittamasta perusterveydenhuoltoa. "Labra"tulokseen myös uskotaan toisin kuin tiedotukseen.
  • Terveysneuvontapisteissä tulisi olla saatavilla selkeää informaatiota siitä, koska mennä koronan kanssa lääkäriin ja koska ei, ja muutenkin epidemian tilanteesta. Käyttäjät tuppaavat olemaan valitettavan pihalla uutisista ja heillä ymmärrettävästi on syvä epäluulo terveydenhuoltoa yms. viranomaistahoja kohtaan. Toisaalta myös taipumus reagoida asioihin äkkiväärästi, varsinkin jos herkistymistä amfetamiinien vaikutuksille on tapahtunut (paranoiaan ei tarvita varsinaista piripsykoosia, vaan se on endeemistä käyttäjien keskuudessa). Terveysneuvontapisteisiin he kuitenkin luottavat, pitkän työn tuloksena. Siksi tiiviillä, asiallisella tiedottamisella voidaan todennäköisesti ehkäistä tässä useampikin koronakuolema, ja samalla kenties jopa vähentää perusterveydenhuollon käyttäjäpopulaatiosta lähtevää kuormitusta, herkkänä aikana.
  • Mahdollisesti käyttäjäpopulaatiossa kiertämään lähteneitä huhuja koronan itselääkinnästä tulisi myös seurata ja hillitä asiallisella tiedottamisella. Käyttäjät ovat *tavattoman* kärkkäitä puistokemistejä ja kansanparantajia, jotka esim. käyttävät vakituiseen amfetamiinia yskän- ja yleislääkkeenä. On mahdotonta ennustaa mitä koronaa vastaan piirissä ehkä keksitään, mutta huhuilta voidaan kyllä katkaista siivet. Erityisenä tarkkailunaiheena pitäisin HIV:n ja HepC:n hoitoon käytettäviin antiviraaleihin liittyviä huhuja; jos joku saisi päähänsä että ne purevat SARS-CoV-2, sitten olisi helvetti irti ja monta hoitotasapainoa vinossa.
  • Toisaalta myös positiivista itselääkintätietoa juuri käyttäjien tarpeisiin voisi harkita, sikäli kuin se ajan kanssa osoittautuu kliinisesti perustelluksi. Yhtenä esimerkkinä vaikkapa se, että nyt huhuillaan SARS-CoV-2:n puuttuvan hemirauta-aineenvaihduntaan; jos tuo osoittautuu pitäväksi, rautasupplementaatio on halpa hetkellinen lisä haittojenvähennykseen, ja saattaa olla poikkeuksellisen relevanttia tietyille käyttäjäpopulaatioille. Tai mitä muuta sitten huomataankaan ajan kanssa.
  • Normaalisti nokkaanvetoa ei pidetä suurenakaan huolenaiheena, mutta korona kyllä leviää takuuvarmasti myös insufflaatiossa, yhtä hyvin kuin pisaratartuntana. Voi olla aiheellista varoittaa erikseen siitä että yskiminen ringissä jauheeseen voi tartuttaa tavanomaisesta huolenaiheesta poikkeavaa virusta.
  • Korvaushoidossa olevien "lomapäiviä" tulisi hetkellisesti lisätä, jotta kontakti noidenkin hoitopisteiden kautta vähenisi. Tässä hajauttaminen tuskin olisi vaihtoehto, eli lääkkeen itseannostelun rooli korostuu. Riskinsähän siinä on, lääkkeiden diversion kautta, mutta tuskin järin suuri verrattuna siihen että korona lähtisi kiertämään kunnolla käyttäjäpiireissä; ne todella ovat niin pienet että tartuntapiikki voisi kymmenienkin tuhansien käyttäjien populaatiossa olla hirvittävän nopea.
Lisäpointteja postin jälkeen
  • Saippua näyttää olevan tehokkaampaa nimenomaan koronavirusta vastaan kuin mikään käsidesi. Se toimii parhaiten kun käytetään palasaippuaa, vaahdotetaan se lämpimään veteen, ja annetaan sen vaikuttaa 20 sekuntia ennen poishuuhtomista. Jengille kannattaisi muistuttaa, että saippua ei vain pese virusta pois, vaan aidosti repii sen kappaleiksi tehokkaammin kuin alkoholi. Se ei ole ykkössuositus siksi että se on halpa toiseksi paras vaihtoehto, vaan siksi että se todella on tehokkain tapa kirjaimellisesti repiä virus kappaleiksi.
  • Tuskin olisi järin kallista antaa kullekin värkkejä hakevalle yksi palasaippua mukaan vaikkapa 2-4 vk välein. "Halpaa kuin saippua" ei ole vitsi, varsinkaan jos niitä normitankoja tilataan tähän käyttöön tuhansittain, ja juuri palasaippua on äärimmäisen riittoisaa. Ehkä pitäisi myös levittää oikeita, lyhyitä ohjeita saippuan käytöstä:
    • Pese kädet aina ennen kuin lähdet kotoa ja aina kun palaat sinne. Muuten ei niin väliä koronan kannalta.
    • Mikä tahansa pesuaine käy, kunhan se vain poistaa rasvaa. Nestesaippuat, fairyt, pyykinpesuaineet ja vastaavat ovat aivan riittäviä, joskin paras ja hellin käsille on kaikista kaupoista saatavilla oleva palasaippua.
    • Pesussa kastellaan saippua ja kädet lämpimällä vedellä, ja sitten hierotaan runsas määrä saippuaa käsiin. Se yritetään saada vaahtoamaan ja menemään kaikkiin mahdollisiin sormenväleihin yms. sekä levitetään aina ranteeseen asti.
    • Kynnenaluset tulisi saada puhtaaksi. Äijillä lyhyet kynnet auttavat tätä. Naistyypilliset pidemmät kynnet voivat hyötyä kynsiharjasta. Ehkäpä niitäkin pitäisi jakaa?
    • Tärkeää! Kun saippua on varmasti kaikkialla, sen pitää antaa vaikuttaa 20 sekuntia ennen kuin se huuhdotaan pois. Tässä kohtaa saippua repii virukset palasiksi, sen sijaan että ne vain huuhdotaan vajavaisesti pois. Saippua tekee niin tehokkaammin kuin käsidesi.
    • Pesun jälkeen kädet tulisi ravistaa puhtaaksi ja antaa niiden kuivua itsekseen. Ei saisi kuivata vaatteisiin, eikä varsinkaan jaettuihin pyyhkeisiin, koska tuo tuo vain virukset takaisin käsiin. Ravintoloiden vessoista löytyviä käsikuivureita ei varsinkaan tulisi käyttää epidemian aikana mihinkään, koska ne levittävät märkiä pikkupisaroita joka paikkaan. Ne ovat monituhatwattinen jatkuva aivastus naapurin päälle.
  • Hengityssuojaimet eivät näytä olevan erityisen tehokkaita ehkäisemään käyttäjänsä saamaa tartuntaa, koska virus tarttuu silmien ja pintojen kautta myös, mutta ne ovat tavattoman tarpeellisia estäessään asiakaspalvelijaa pisaratartuttamasta muita. Sama päivätoiminnan kohdalla: jos ihmiset ovat yhdessä pidempiä aikoja, on hyödyllistä että heillä on maskit jotta huomaamatta jäänyt koronatartunta ei pääse leviämään kanssaolijoihin massana. Siksi maskeja ei tulisi jakaa terveysneuvontapisteistä, mutta työntekijöiden ja päivätoimintaan osallistuvien soisi pitävän niitä.

No comments:

Post a Comment