2010-11-03

Tekijänoikeuslaskua

Jyry Suvilehto analysoi Effi:n blogissa hienosti tekijänoikeusjärjestöjen kummallista talousmatematiikkaa. Itse asiassa väittäisin, että laskussa on kuitenkin yksi vielä paljon fundamentaalisempi ongelma. Raha nimittäin ei ole se asia mitä tässä pitäisi laskea jotta tehokkuus toteutuisi. Paljon olennaisempaa olisi mikä on syntyneiden teoskappaleiden kokonaisarvo kuluttajille. Loppujenlopuksihan raha on vain kirjanpitoa, ja se mikä taloudessa todella merkitsee on reaalinen tuottavuus. Vähintäänkin jenkkiperustainen immateriaalioikeus lähtee julkituodusti tästä tavoitteesta: tarpeellisesta kannustimesta luovan tuotannon mahdollistamiseksi.

Tavallisilla hyvintoimivilla fyysisten tuotteiden markkinoilla voidaan olettaa, että rajalla arvo on sama kuin tuotteesta maksettu rahasumma. Raha esimerkiksi GDP:n muodossa on tässä käypä proxy-suure reaaliselle arvolle. Immateriaalisissa hyödykkeissä näin ei ole, vaan markkinat ovat monopolistiset. Tämä näkyy yksikäsitteisesti siitä, että jos ne olisivat tehokkaat, vähitellen immateriaalihyödykkeiden hinta laskisi marginaalikuluun, eli kopioinnin kustannuksiin. Kuluttajat olisivat ennemmin tai myöhemmin indifferenttejä itsekopioimisen ja ostamisen välillä. Joten emme voi laskea rahasummilla alusta alkaenkaan.

Päin vastoin parempi mittari tehokkuudelle olisi tässä tilanteessa se, kuinka paljon teoskopioita ylipäänsä on syntynyt. Tämä on kaikkea muuta kuin täydellinen mittari, koska se ei ota teosten laatua huomioon. Mutta se on kyllä parempi proxy-suure kuin viihdeteollisuuden spekulatiivinen tuotto tilanteessa jossa tekijänoikeus olisi absoluuttisen pitävä. Eiväthän teosten kokonaistuototkaan heijasta laatua, kun levyjen hinta on kautta laidan sama.

Eli siis jos levyteollisuus väittää, että piratismi on yhteiskunnallisesti haitallista, niin että lainsäätäjän ja poliisin tulisi puuttua siihen yhteiseksi hyväksi, sen pitää pystyä näyttämään että teoskopioita syntyisi enemmän jos piratismi loppuisi. Kovia numeroita tästä ei minullakaan ole, mutta jotenkin minusta kuitenkin tuntuu että ne eivät tukisi päätelmää.

No comments:

Post a Comment